Table of Contents
Εισαγωγή
Το Mount Athos Project αποτελείται από ενα οδοιπορικό ταξίδι που συμπεριλαμβάνει συλλογές φωτογραφιών και πληροφοριών σχετικά με το Άγιον Όρος. Η Athos Sea Cruises με πολυετή εμπειρία στον χώρο της κρουαζιέρας στο Άγιον Όρος ξεκίνησε το Mount Athos Project με μοναδικό σκοπό την ψυχαγωγία των αναγνωστών μας. Το Mount Athos Project θα εχει διαρκεια 5 μηνες. Κάθε εβδομάδα θα ξεκινάει ένα μικρό ταξίδι σε κάθε Ιερά Μονή του Αγίου Όρους. Μείνετε συντονισμένοι.
Η Ιστορία
Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Χαλανδρίου ανοικοδομήθηκε τον 12ο αιώνα από τους Αγίους Σάββα και Συμεών. Το ιστορικό της παρελθόν χάνεται μέσα στα χρόνια. Κάποιοι υποστηρίζουν πως πριν την ανέγερση της Μονής, ο Αγιορείτης μοναχός Γεώργιος Χιλανδαριος τον 11ο αιώνα είχε κτίσει στο νοτιοδυτικό τμήμα της Μονής. Τον πύργο του Αγίου Γεωργίου και το αμυντικό τοίχος. Από αυτόν μάλιστα η Μονή πήρε και το όνομα της. Άλλοι πάλι θέλουν το όνομα της Μονής να προήλθε από την ετυμολογία της λέξης ”χελανδιο”. *Βυζαντινό πλοίο.
Η εγκαταλελειμμένη Μονή παραχωρήθηκε στους Αγίους Σάββα και Συμεών, με την σύμφωνη γνώμη μεταξύ της ιεραρχίας του Αγίου Όρους, και του αυτοκράτορα Αλέξιου Γ’ Αγγέλου, ως αιώνιο δώρο προς τους Σέρβους. Η περιοχή προσφέρθηκε από την Ιερά Μονή Βατοπεδιου.
Το 1200 ο Άγιος Σάββας έγραψε το «Χιλανδαρινό τυπικό» το οποίο ορίζει τους κανόνες του Χιλανδριανού κοινοβίου καθώς και την οργάνωση και διοίκηση του
Κατα τον 13ό και 14ό αιωνα
Τον 13ο αιώνα το Άγιον Όρος έπεσε στην κατοχή Λατίνων Σταυροφόρων. Ο Άγιος Σάββας το 1214 εγκαταλείπει και μεταφέρει τα λείψανα του πατέρα του, Αγίου Συμεών στην Σερβία. Μετα από το τελευταίο του ταξίδι στην Παλαιστίνη, δώρισε στο Χιλανδαρι την εικόνα Της Παναγίας Τριχερουσας. Το 1262 χτίζεται ένας μεγάλος πύργος, από τον Βασίλειο Στέφανο Ούρο Α’ για να προστατευτεί η Μονή καλυτέρα, ενώ παράλληλα οι βασιλιάδες Στέφανο Ντραγκουτιν και Μιλουτιν έκαναν δωρεές κτημάτων στην Μονή που βρίσκονταν κυρίως στην Σερβία.
Κατά τον 14ο αιώνα Καταλανοι μισθοφόροι οι οποίοι δεν πληρώθηκαν από τον αυτοκράτορα στράφηκαν εναντίον της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Εγκαταστάθηκαν στην Θεσσαλονίκη και έκαναν επιδρομές σε ολόκληρο το Άγιον Όρος. Η Μονή σώθηκε χάρης στα απροσπέλαστα τείχη και τις προσπάθειες του ηγούμενου της Μονής. Δανιήλ. Από το 1320 η Ιερά Μονή γνώρισε μεγάλη άνθιση από δωρεές νέων κτιρίων εντός της Μονής, τοιχογραφίες, και κτημάτων σε Ελλάδα και Σερβία. Εκείνη την εποχή στο Χιλανδαρι έφτασε να ανήκει περίπου το 1/5 της συνολικής έκτασης του Αγίου Όρους.
Απο την Τουρκοκρατια εως σημερα
Το 1430 οι Τούρκοι κατέκτησαν πλήρως την χερσόνησο του Αγίου Όρους. Αρκετοί μοναχοί από την Μονή έφυγαν προς την Σερβία. Μετα την κατάκτηση και πτώση της Σερβίας από τους Τούρκους η Μονή στράφηκε για βοήθεια προς την Ρωσία. Ο Ιβάν Δ’ Βασιλιεβιτσ ο Τρομερός ανταποκρίθηκε και ανέλαβε την προστασία της Μονής.
Στα τέλη του 17ου αιώνα κατά την διάρκεια του μεγάλου πολέμου ο αριθμός των Σέρβων μοναχών μειώθηκε δραματικά και την θέση τους πήραν Έλληνες και Βούλγαροι μοναχοί.
Τον 19ο αιώνα αυξήθηκε και πάλι ο αριθμός των Σέρβων μοναχών. Το νέο κράτος της Σερβίας βοηθούσε την Μονή και ο βασιλιάς της χώρας λύνει μια διαμάχη που δημιουργήθηκε μεταξύ Σέρβων και Βουλγάρων μοναχών. Στις αρχές του 20ου αιώνα οι Σέρβοι και πάλι έγιναν πλειοψηφία στην Μονή.
Γεωγραφικά και Αρχιτεκτονικά Χαρακτηριστικά
Η Ιερά Μονή Χιλανδαριου βρίσκεται Βορειοανατολικά της χερσονήσου του Αγίου Όρους. Απέχει περίπου 2 ώρες και 30 λεπτά από την Ιερά Μονή Ζωγράφου και 1 ώρα και 30 λεπτά από την Ιερά Μονή Εσφιγμενου. Ο αρσανας της βρίσκεται 5 χιλιόμετρα μακριά από την Μονή.
Εξωτερικά το μοναστήρι έχει την εμφάνιση ενός μεσαιωνικού κάστρου. Πήρε αυτή την μορφή λόγο των συχνών πειρατικών επιδρομών. Η Μονή θεωρείται το σημαντικότερο κέντρο του Σερβικού πολιτισμού. Από το 1988 βρίσκεται μαζί με τα υπόλοιπα 19 μοναστήρια του Αγίου Όρους στη λίστα παγκόσμιας κληρονομίας της UNESCO.
Ιερά Μονή Χιλανδαρίου
Σήμερα
Η Μονή βρίσκεται στην δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης. Ο Ηγούμενος της Μονής είναι ο Μεθόδιος Μάρκοβιτς από το 2010. Σήμερα στο μοναστήρι ζουν 70 μοναχοί συμπεριλαμβανομένου των εξαρτηματικων. Κατά το 2004 ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε σχεδόν τα μισά κτίρια της Μονής, μέχρι σήμερα έχει αποκατασταθεί το 80%. .
Το Μοναστήρι
Το Καθολικό της Μονής κτίσθηκε περίπου 1293 και είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου. Από το πρωτότυπο διατηρείτε το λευκό μαρμάρινο δάπεδο με ένα μεγάλο σταυρό στην μέση, περιβαλλόμενο με ψηφιδωτές λεπτομέρειες από διάφορα πετρώματα. Το τέμπλο ξύλινο, χρονολογείται από το 1774. Στην Μονή βρίσκεται ο αρχικός τάφος του Αγίου Συμεών που εκοιμηθει στις 13 Φεβρουαρίου 1199. Μπροστά από τον πύργο του Αγίου Σάββα βρίσκεται το παρεκκλήσι των Αρχαγγέλων.
Ακόμη, μετρούνται 11 παρεκκλήσια στις πτέρυγες της Μονής με 9 από αυτά τοιχογραφημένα από τον 13ο έως τον 18ο αιώνα. Στο κελί του Αγίου Συμεών εγκαινιάστηκε πρόσφατα παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο. Βρίσκεται πάνω από το ιστορικό πηγάδι της Μονής. Τέλος δυο παρεκκλήσια βρίσκονται στο εξωτερικό περίβολο της Μονής. Το παρεκκλήσι του Αγίου Τρύφωνα και ο κοιμητιριακος ναός αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.
Στην Ιερά Μονή Χιλανδαριου πρέπει να δείτε τις τοιχογραφίες της Μακεδονικής σχολής, στο Καθολικό, στη Τράπεζα και στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Την ιστορική βιβλιοθήκη της Μονής, το ιερό σκευοφυλάκιο και το εικονοφυλακιο. Τους Σταυρούς από Τίμιο Ξύλο. Τα κομμάτια από το ακάνθινο στεφάνι και το καλάμι του Ιησού. Ίχνη αίματος, το Άγιο Μανδηλιο και μέρος από το σάβανο του Ιησού. Άγιο μύρο του Ιησού, πέτρες του Γολγοθά, το λιβάνι και η σμύρνα που προσέφεραν οι μάγοι στον Ιησού. Επίσης στην Μονή υπάρχουν 8 θαυματουργικές εικόνες της Παναγίας. Στη βιβλιοθήκη περιέχονται 181 Ελληνικοί και 809 Σλάβικοι κώδικες. 20.000 έντυπα βιβλία. Τέλος πρέπει να δείτε την ασημένια λάρνακα του Αγίου Συμεών με το κλήμα με τους καρπούς, που κατά την παράδοση και πολλές μαρτυρίες έχουν λύσει το πρόβλημα στειρότητας πολλών γυναικών.
Εξαρτήματα της Μονής
Η Μονή έχει εξαρτήματα της 26 κελιά. Τα 2 βρίσκονται κοντά στο μοναστήρι και τα υπόλοιπα στις Καρυές. Στα εξαρτήματα της συγκαταλέγεται και το ιστορικό κάθισμα του Αγίου Βασιλείου, πρώην μονυδριο 2,5 χιλιόμετρα μακριά από την Μονή. Σήμερα σώζονται τρία μετόχια της Μονής. Της Κομιτσας, της Ζωοδόχου Πηγής κοντά στην Ιερισσό, και του Αγίου Νικολάου στη Σωζόπολη Χαλκιδικής.
The Mount Athos Project